Att spela någon typ av digitalt spel på utländska casino är ett av de största fritidsintressena i världen. I Sverige är det populärt bland både ungdomar och vuxna. Om du är tekniskt lagd, gillar programmering, design och grafik och har ett stort intresse för spel kan du förvandla din hobby till ditt arbete.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur man blir spelutvecklare.

Vad gör en spelutvecklare?
Även om du har spelat mycket och har någorlunda koll på spelbranschen kan det vara svårt att veta vad en spelutvecklare faktiskt gör. Det många inte har koll på är att spelutvecklare är ett samlingsord för de som arbetar med spelutveckling. Men faktum är att på ett spelföretag finns det olika yrkestitlar där alla arbetar tillsammans för att ta fram ett spel. Spelutvecklare delas vanligtvis in i tre olika yrkeskategorier, vilka är grafiker, programmerare och designer.

Grafikern är den som jobbar med det grafiska och kan göra allt från att ta fram spelens figurer till att färdigställa en byggnad i spelet utefter designerns önskemål.

Speldesignern är den som tar fram idéer och konceptet för spelet. De är med och utvecklar och konstruerar spelet och har en projektledande roll på ett spelföretag.

Programmeraren är den som arbetar i kodspråk för att ta fram själva spelet.

Det alla yrkestitlar har gemensamt är att de jobbar på datorn, har lätt för det tekniska och kan ha en konstnärlig sida.

Så blir du spelutvecklare
Oavsett om du vill jobba med grafiken, programmeringen eller projektledningen behöver du ha en eftergymnasial utbildning för att du ska få jobb. Är du ung och har ditt gymnasieval kvar kan du få bra grundläggande utbildning om du går teknikprogrammet. Men därefter behöver du läsa vidare för att du ska kunna få jobb inom spelbranschen.

Det finns flera bra utbildningar både på högskolan, universitetet och yrkeshögskolan. På yrkeshögskolan är utbildningarna kortare och det är större chans att du kommer in på utbildningen eftersom de går på arbetsprover medan högskolor och universitet utgår från betyg, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Sedan är YH-utbildningar något år kortare. På högskola och universitet kan du välja om du vill läsa en kandidat eller en master. Då är utbildningarna mellan 3-5 år långa. En annan skillnad mellan YH-utbildningar och högskole-/universitetsutbildningar är att YH-utbildningar är mindre teoretiska.

Det finns många bra utbildningar som ger dig den behörighet och de kunskaper som krävs för att du ska få jobb som spelutvecklare. Ett tips är att du läser på om olika utbildningar på de skolor du är intresserad av för att hitta en utbildning som passar dig.

Jobba inom spelutveckling
Som du säkert har förstått vid det här laget behöver du alltså ha en utbildning för att du ska få jobb som spelutvecklare. Men om du har en utbildning finns det flera vägar till jobb. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att spelindustrin är ganska liten i Sverige om man jämför internationellt. Därför kan det vara svårt att få jobb direkt och de sållar bort de som inte har en utbildning. Vill du jobba inom spelutveckling ska du se till att du har en utbildning. Sedan skadar det inte om du har viss egen färdighet och kunskaper du skaffat på egen hand. Men utbildning är det de i första hand går på och bra personligt brev och CV.

Vad gäller framtidsutsikter ser det bra ut för spelindustrin då den är i ständig utveckling och marknaden blir allt större, vilket innebär att det kommer att finnas behov av spelutvecklare.

Det kan också vara bra att veta att en spelutvecklare kan tjäna bra eftersom de har utbildning och sedan erfarenhet. En spelutvecklare kan tjäna mellan 42 500 och 46 300 kr, vilket kan vara bra att veta med tanke på den långa utbildningen.